Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: b28517
Zakelijk

Optiek van Hout bestaat zestig jaar

  Zakelijk

"Ja, ik heb een bril op sterkte", lacht Koen van Hout. "Als ik hem afzet, zie ik wazig."  Zonder bril zou Koen van Hout niet goed zien, maar brillen zijn naast een hulpmiddel ook een modeartikel geworden. Dat was zestig jaar geleden nog niet zo toen opa Piet van Hout in de Kerkstraat Optiek van Hout opende.

'Beter zicht is wat we iedere klant al 60 jaar geven'
In 1958 is de opa van Koen van Hout vanuit Veghel naar Uden verhuisd. "Hij was juwelier, opticien en ons opa verkocht veel klokken." De brillen waren minder prominent aanwezig, weet Koen. "Vroeger ging je naar de oogarts voor een oogmeting en kreeg je een receptje. Daarmee werden de glazen besteld en werd de bril gemaakt."
Een echt familiebedrijf, dat was Optiek van Hout in 1958 en dat is het altijd gebleven. Aan de muur hangt een foto van Koen en Piet van Hout. "Mijn opa tilt mij op, want ik mag de winkel heropenen. Het is een foto uit 1980, ik was net 5, en de zaak aan de Marktstraat 32, links van 't Cafeeke, was net helemaal verbouwd.  Er was bijvoorbeeld een meetruimte voor de contactlenzen bij gekomen. Dat was een nieuw vak en ging mijn vader toen erbij doen. Hij heeft daar in die tijd een studie voor gevolgd in Utrecht." Opa van Hout leeft niet meer, vertelt zijn kleinzoon. "Hij heeft wel meegemaakt dat ik in de optiek ben gegaan."

Vakwerk
In de Markstraat had Optiek van Hout al een complete werkplaats om brillen te maken, glazen te slijpen en ook de metingen te doen. Maar de technieken daarvoor zijn enorm veranderd.  Koen wijst op een zuil in de zaak. "De Visioffice is een nieuw meetinstrument, wat inmiddels voor ons onmisbaar is. Je kan daarmee  precies vastleggen hoe iemand staat en hoe iemands ogen in de bril vallen. Zo weet je precies waar de doorkijkpunten zijn en kun je de brillen veel preciezer maken en mooier inslijpen." Het is een extra hulmiddel om een perfect brillenglas te kunnen slijpen. Maar ook op gebied van lenzen zijn de ontwikkelingen enorm. Koen is aangesloten bij de ANVC wat betekent dat hij deze ontwikkelingen op de voet volgt. Hij meet onder andere nachtlenzen aan maar tegenwoordig bestaan er ook multifocale lenzen. Goed advies is bij deze producten essentieel. 

Teamwork
Koen doet dit natuurlijk niet alleen.  "De taken zijn verdeeld onder het deskundig personeel. Na de oogmeting gaat een van  onze verkoopmedewerksters met die resultaten samen met de klant kijken naar een montuur. Zij kijken naar de vorm van een gezicht of de kleur van het gelaat. Het montuur bepaalt namelijk mede de grootte en dikte van het glas en zij zullen daarover nauwkeurig adviseren."

Brand
Optiek van Hout maakt zijn naam al zestig jaar waar, al was het wel een zware periode toen HoutBrox in brand vloog en John van Hout net een nieuwe zaak ernaast had geopend. "Mijn vader had de juwelierstak inmiddels verkocht, want hij had meer affiniteit met optiek. Maar die brand van HoutBrox, daar hadden we heel veel last van. Alles stond onder water en de muren stonden op instorten. Het nieuwe interieur, dat kon meteen weg gegooid worden. Als nood zijn we naar de Oranjepassage gegaan."
Twintig jaar later zit  Optiek van Hout aan de Sint-Jansstraat met een compleet nieuwe stijl, helemaal volgens de visie van Koen van Hout: "Ik wilde meer licht in de zaak en een modernere uitstraling. Het is nu 1,5 jaar geleden dat we zelf verbouwd hebben, maar we krijgen nog wekelijks fijne reacties. We werken er allemaal echt met veel plezier."  
Het zit hem voor Koen in verschillende aspecten van het vak.  "Het leuke van het werk vind ik de combinatie van het contact met de mensen en het technische gedeelte. Elk oog is anders dus vraagt om een andere lens, maar ook elke persoon verschilt. Waar de een veel buiten sport, zit de ander heel de dag achter de computer, daar moet je rekening mee houden.  Een bril die mooi past en waar alles ook gewoon echt klopt, daar word ik blij van."

Roemenië
Eén van de dames in de zaak is Koens moeder Maria. Vader John van Hout golft en wandelt veel, maar zit óók nog op een bijzondere manier in het vak! "Mijn vader gaat vaak naar Roemenië om daar brillen aan te meten voor mensen die letterlijk helemaal niks hebben. Leveranciers of klanten leveren hier brillen in waar ze niets meer mee doen. Die maken we schoon, we kijken of het nog goede monturen zijn en die neemt mijn vader mee naar Roemenië. Hij doet daar de oogmetingen, we bestellen hier de glazen, zetten ze in de monturen en twee maanden later neemt mijn vader ze weer mee terug. De dankbaarheid is enorm, er zijn oudere mensen bij die na 60 jaar ineens scherp zien."

'Modern, hip, klassiek, betaalbaar, voor ieder wat wils'

Modieus
Er is voor iedereen een bril bij Optiek van Hout. "Degelijk en betaalbaar", stelt Koen.  "Deskundig werk, een goed product en een goede service." 
Optiek van Hout gaat natuurlijk met de tijd mee. "Vroeger verkochten we een bril in drie maten en drie kleuren. We hadden rekken vol met dezelfde brillen, alleen iets anders in kleur maar de vorm was hetzelfde. Dat is nu niet meer denkbaar." Al hoeft het voor veel Udenaren ook weer niet té modieus, lacht Koen.  "Veel mensen willen een mooie bril, maar hoeven niet gezien te worden."
Of de volgende generatie al klaar staat weet Koen nog niet. Zijn dochters van 8 en 10 jaar oud komen graag in de winkel, maar tonen nog geen ambitie. Koen had dat zelf ook nog niet op die leeftijd maar is nu trots dat hij het vak heeft voortgezet. "Er gebeurt enorm veel in de optiekbranche maar onze koers blijft gelijk. We blijven zoals in de laatste 60 jaar staan voor deskundigheid, kwaliteit en service."

In het weekend van vrijdag 1 en zaterdag 2 juni viert Optiek van Hout feest! Alle brillen voor 60 euro en tweede paar glazen gratis. Kom langs voor een hapje en een drankje, ook voor kinderen is er volop keus.  
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>