Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: e2c8f5
Foto: Henk Lunenburg
foto's Zakelijk

Zestig jaar Fish specialist Tonies: 'Voor verse vis en een vrolijk woordje!'

  Zakelijk

"Lekker buiten, altijd onder de mensen, elke dag is weer anders", lacht Wiranda Tonies vanuit de viskraam waar ze dagelijks met Jacqueline Nesvadba staat om de lekkerste vis klaar te maken én om kant-en-klare visgerechten te bereiden. Dat laatste deed Jan Tonies nog niet toen hij zestig jaar geleden zijn vishandel begon. "Op zijn driewielerke ging hij langs de deuren om vis te venten."

Ver voor dat Wiranda Tonies geboren werd, bestond vishandel Tonies dus al. "Ons pap was een geboren en getogen Volkelaar en zijn familie zat in de horeca. Op een dag kwam er iemand binnen in de kroeg van opa en zei tegen ons pap: 'je moet in de vis gaan. Dat is goeie handel!' Daar is het mee begonnen!"

Driewieler
Jan Tonies ging in 1958 op zijn driewieler in Volkel rond met verse vis. Het ging goed. "Ons pap was een echte handelaar", vertelt Wiranda. "Hij vond het leuk om te doen en groeide al snel uit zijn jasje. Hij kocht een bestelwagentje, een echte visverkoopwagen en toen heeft hij ons mam ontmoet. Ons mam komt uit een kappersfamilie, maar toch gaf ze zich volledig over om met ons pap de vis in te gaan."

Drie dochters
In 1966 trouwden Jan en Willy en drie meiden maakten het gezin compleet: Daéne, Julitta en Wiranda. "We werden geboren en tussen de vissen gelegd", lacht Wiranda. "Ons pap en ons mam waren altijd in de weer. 's Ochtendsvroeg al om de winkel weer klaar te maken. We werden wakker, kregen pap en gingen in de viswinkel kijken hoe ze het deden."
Met de hulp van de drie dochters ging het de vishandel voor de wind. In de Schoolstraat in Volkel ging het goed met de eerste viswinkel, ook al had het laaggelegen witte boerderijtje bij hevige regenval last van overstromingen. "We werden 's nachts wakker en stonden met de enkels in het water", herinnert Wiranda zich, maar aan de Rudigerstraat werd een nieuw pand met een prachtige viswinkel gebouwd.

Dat was in 1986. Alles liep op rolletjes, maar in 1996 werd Jan Tonies ziek. "Mijn oudste zus Daéne heeft het bedrijf voortgezet. Mijn vader hielp altijd mee, hoe ziek hij ook was, dat zat er nu eenmaal in. Tien jaar later is hij overleden, maar zijn onderneming is dochter op dochter elke keer doorgezet."
Dochter op dochter, want na een periode in horeca gewerkt te hebben keerde Wiranda terug naar het familiebedrijf.  Eerst met Daéne en later met Julitta zette de jongste van de drie de vishandel voort zodat zestig jaar nadat Jan Tonies met zijn driewieler rondging, nog steeds zijn naam in Uden en omgeving meteen wordt gekoppeld aan heerlijke vis. "Elke week wordt zijn naam aan de kraam minstens drie keer genoemd", glimlacht Wiranda. "Dat zegt genoeg over de indruk die hij heeft achtergelaten."

'Zolang als we bestaan, alleen maar kwaliteit'

Kant-en-klaar
Het aanbod van de viskraam is in 2018 wel veel uitgebreider dan dat wat Jan Tonies in zijn driewieler verkocht. "Mensen gaan echt voor gemak en we verkopen dan ook steeds meer kant-en-klare maaltijden. Even in de oven schuiven en klaar. Maar we verkopen al zolang als we bestaan alleen maar kwaliteit. Onze lekkerbekjes zijn altijd van kabeljauw, dat is ook bijzonder. Ja, zelf eten we elke dag vis. Ons assortiment is zo uitgebreid dat je veel variatie hebt. Een zalm op de grillplaat vind ik heerlijk, en gezond met de omega 3 vetzuren, maar ik vind alle vissen lekker."

Vers van het mes
Fishspecialist Tonies, onder die naam staan Wiranda en Jacqueline elke week op negen standplaatsen in de omgeving. "Het gaat geweldig goed", vertelt Wiranda. "Vis online? Nee, mensen willen zien wat ze kopen en dat het vers is. En mensen komen ook graag voor een praatje naar onze kraam. Een vrolijk en klein woordje! We hebben ook een sociaal werk, want we zijn voor veel mensen een luisterend oor. We hebben het lekker druk! De dagen vliegen voorbij."

www.fish-specialist-tonies.nl

Standplaatsen

Wij zijn iedere week op vaste standplaatsen te vinden:

DINSDAG
08:00 – 13:00    Markt Boekel
15:30 – 18:00    Standplaats Langeboom

WOENSDAG
08:00 – 13:00    Markt Mill
13:30 – 18:00    Standplaats Odilliapeel

DONDERDAG
12:00 – 19:00    Uden-Zuid Plus

VRIJDAG
08:00 – 13:00    Uden Vers Markt
14:00 – 18:00    Standplaats Venhorst     

ZATERDAG
09:00 – 13:30    Veghel Bunders Versmarkt

NIEUW!               Koopzondag in Uden
12:00 – 17.00    Standplaats elke laatste zondag van de maand!

2 reacties
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>