Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: a9388d
Column

Onder de Linden: Daniëlle

  Column

Zoek maar een ander plekje, dacht ik toen twee duiven ons afdak bij het schuurtje hadden ontdekt. Nog wel op mijn jachttrofee begonnen ze takjes te stapelen en elke keer als wij in de buurt kwamen, vlogen ze met veel kabaal buiten. We schrokken ons telkens een hoedje. Hup weg met die takjes en ik zette een voetbal op de steenbok, maar ze bouwden gewoon door. Een kartonnen doos duwden ze gewoon aan de kant.

Nou vooruit dan maar, dacht ik. Als jullie het dan zo graag willen, dan mag het en ik maakte een zachte bodem van een oud vest. Daar konden de duifjes vast een mooi nestje opbouwen.
`Ze schijten alles vol!´, werd me gewaarschuwd. 'Ze komen elk jaar terug!', maar ik weet nog hoe mooi het was toen we vroeger in de schuur duiven hadden. Ons pap verkocht ze, maar een paar dagen later kwamen ze gewoon terug gevlogen. Wat waren we blij, maar de nieuwe eigenaar kwam er ook rap achteraan en nam ze weer mee.

Nu heb ik weer duiven en ik vind het een prachtig nestje. Op mijn jachttrofee nog wel, ooit geschoten bij Van Donzel op de veiling toen de broers de winkel verdeelden en de inboedel per opbod verkochten. Voor een paar tientjes kocht ik toen ook nog een fijne stoel en ik heb maandenlang het prijskaartje van 600 euro er aan laten hangen om de visite te imponeren.

De stoel staat nu op zolder en de steenbok is onder het afdak terecht gekomen. En daar zit ons duifje dag en nacht. Daniëlle is ze door Pluk gedoopt en het mannetje heet Danny.
Maar Danny zie ik niet zo veel meer. Hij heeft hard gewerkt en dagenlang gesjouwd met bouwmaterialen, maar na het getortel lijkt zijn honger over. Tja, zo zijn mannen. Als ze eenmaal hun ei hebben gelegd, gaan ze weer de hort op. Dus helaas, geen roomservice voor Daniëlle.

Elke avond rond etenstijd verlaat ze het nest om even voor zichzelf te zorgen. Snel toiletteren en wat eten, maar dan is ze al weer terug op haar plek. Dagelijks ga ik even met haar kletsen, even moed inspreken en gelukkig, ook Elvis de poes laat haar met rust. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen, want ja, ik heb stiekem gekeken: er ligt een eitje!

André

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>