Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: 53c528
Foto: Henk Lunenburg
interview

Kunst en design lopen als 'gouden draad' door leven Dorenda Dennissen Peerenboom

In 'Mensen om in te lijsten', portretteert onze fotograaf Henk Lunenburg bijzondere Udenaren die een mooi levensverhaal te vertellen hebben. Deze keer is dat kunstenaar Dorenda Dennissen Peerenboom.

Vijftig jaar geleden werd Dorenda geboren in een gezin van vier kinderen. Ze heeft één zus en twee broers. "Ik wilde na de middelbare school naar de MTS om aannemer te worden" , zegt Dorenda, "maar dat vond mijn vader geen goed idee. Hij had een aannemersbedrijf en als het overgenomen moest worden dan kon dat door een van zijn zonen." Daarom begon ze aan een opleiding voor schoonheidsspecialiste-manicure en pedicure. Maar uiteindelijk heeft ze daar niets mee gedaan.

Creatief persoon
Dorenda heeft al vanaf zeer jonge leeftijd interesse in dingen ontwerpen en maken voor haar eigen interieur. Kunst en design lopen als een 'gouden draad' door haar leven. Haar vader studeerde op latere leeftijd aan de kunstacademie. Gefascineerd kon ze uren kijken als haar vader een kunstwerk aan het maken was. Dit gaf voor haar de doorslag om ermee verder te gaan. Tiental jaren was ze hobbymatig bezig met creëren en ontwerpen van mooie, unieke en vernieuwende producten. Bij een design meubelfabrikant deed ze veel ervaring op. Ze had heel veel energie om ideeën te realiseren.

Een trouwdag om nooit te vergeten
Op 9 september 2001 trouwde Dorenda met Fedor. Zijn geluksgetal is 9 en 11 is het geluksgetal van Dorenda. Daarom hebben ze voor deze datum gekozen en voor het tijdstip negen over elf. Ze was op dat moment hoogzwanger. Niemand kon bedenken dat op deze dag in Amerika een verschrikkelijk drama zou voltrekken. Maar door deze verschrikkelijke gebeurtenis vergeet niemand hun trouwdag. Dat merken ze aan de vele appjes die ze op die dag krijgen. Samen hebben ze twee kinderen, een zoon van 16 en een dochter van 14.

Dit Pracht
Dorenda startte haar eigen bedrijf 'Dit Pracht' in 2015. Ze creëert kunstwerken die eenheid en rust in het interieur brengen en de vormen en kleuren het interieur een persoonlijke uitstraling geven. Door goed te luisteren, inleven en meedenken, kan ze inspelen op speciale wensen. Hierdoor ontstaan wanddecoraties die als maatwerk in eigen beheer gemaakt worden. Een mooi voorbeeld is 'De Wensboom': "Het opschrijven van je verlangens, je wensen en je doelen en dat briefje in De Wensboom hangen, geeft een soort magische uitwerking in je onderbewustzijn. Hierdoor maak je onbewust de juiste keuzes die je dichter bij je verlangens, wensen en doelen brengt." Een ander veel gevraagd kunstwerk is het Gedenkobject: "hierin kun je een as-medaillon van een overleden persoon hangen, in de tijd dat je het niet draagt. Elk object en wanddecoratie heeft een eigen persoonlijk verhaal."

Stichting Ruby and Rose
Op de camping bij haar zus ontmoette Dorenda, Corina Berendsen uit Nijmegen: zo te zien een levenslustige vrouw, maar ze bleek ziek te zijn. "Eerst is haar baarmoeder verwijderd en later werd eierstokkanker in het derde stadium geconstateerd. Wat haar overkomen is greep mij enorm aan. Toen ze vroeg of ik wat wilde doneren voor de door haar georganiseerde Ruby and Rose-prijzentombola, dacht ik gelijk aan De Wensboom."
Dorenda heeft deze aangeboden aan Anouk Smulders, als dank voor haar inzet voor deze stichting als ambassadeur. "Niet lang daarna vroeg Corina aan mij of ik een sieraad wilde ontwerpen voor de stichting," zegt Dorenda. "Samen besloten we haar verhaal, eierstokkanker en de doelstelling van de stichting een bijzonder gezicht te geven."
Hieruit is een amulet geboren die je op verschillende manieren kunt dragen, als ketting, aan je tas of aan je sleutelbos. Het amulet kreeg heel veel aandacht van de media en diverse dagbladen. Ook DeMooiUdenKrant en het maandblad De Linda besteedde er aandacht aan. Vele bekende en onbekende Nederlanders plaatste op Facebook een selfie of filmpje met de amulet. Het amulet is via de website van Ruby and Rose te bestellen.

Dorenda heeft nog diverse ideeën voor de toekomst. Ze kan hier nog jaren mee vooruit. Kijk voor een overzicht van haar werk op www.ditpracht.nl

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>