Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: b710ec
Foto: André van der Linden

Standwerkers maken het leven weer een stuk mooier

Uden - De anti-skim-portemonnee, wenkbrauwknipper, de Fix textiellijm, Blije Voeten-crème, de Walk Fit-steunzolen, de Superpower snoeischaar en de enige echte vlekkenzeep uit grootmoeders tijd, het is allemaal te koop tijdens het standwerkersconcours bij de kermis in Uden.

"Komt u thuis en het werkt niet, dan maak ik uw huis schoon", verzekert de verkoper van het poetsdoekje.  "Het is de beste aankoop van uw leven! Mijn moeder zegt dit is, op jou na, het fijnste is wat ik ooit gekregen heb."
Helaas de doekjes worden niet zo massaal gekocht. Meer vertrouwen is er in de vlekkenzeep van Lydia van de Ruit uit Capelle aan de IJssel. Carboleum, nagellak, lippenstift, vogelkak, mayonaise, ketchup, piccalilly en nog een stuk of wat vieze vlekken ratelt Lydia in één adem uit haar strot en allemaal verdwijnen ze als sneeuw voor de zon met haar enige echte vlekkenzeep uit grootmoeders tijd. Voor haar demonstratievlek heeft ze jodium meegebracht dat ze even laat ruiken. Ja, het is jodium!  "Ook even de buurvrouw laten ruiken,  want voor de rechtbank heb je twee getuigen nodig!"

Jodium
"Jodium is één van de gemeenste vloeistoffen om in je kleren te hebben", vertelt Lydia en ze besmeurt haar mouw met een vieze bruine vlek. En inderdaad, even later werkt grootmoeders zeep perfect. De vlek verdampt als sneeuw voor de zon, maar Lydia doet ook aan nazorg: "Iedere goede huisvrouw weet, maar voor de slechte en de vrijgezellen onder jullie zeg ik het erbij: alles wat met zeep in aanraking is geweest, wat doe je daarmee?" Helaas hebben de dames die Lydia aanspreekt hun 'spinazie academie' niet afgemaakt, maar het antwoord komt natuurlijk wel: "Spoelen!"

'Zoete broodjes
De zeep gaat even later als warme broodjes over de tafel. "350 tot 500 vlekken per stuk zeep", verzekert Lydia en dat voor 5 euro! "Maar omdat ik weet dat de buurvrouw hem komt lenen en je dochters hem niet meer terug komen brengen, krijg je er drie voor een tientje!"
Na de handel heeft Lydia even pauze. Ja, de wonderzeep is echt van grootmoeders tijd, want haar opa heeft hem op de markt gebracht. Blokker heeft hem ooit na willen maken, maar Lydia is toch de enige die hem nog steeds verkoopt. Maar wat verkoopt ze nu eigenlijk? "Ik verkoop het verhaal en het product krijgen ze erbij", lacht Lydia. "Maar ze komen allemaal terug dus het product werkt ook nog!"

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>