Logo mooiuden.nl
Mari van de Wijst bakt de struif met echte Ujese Zwarte van kersenteler Twan van den Berg  | Fotonummer: 2630b4
Mari van de Wijst bakt de struif met echte Ujese Zwarte van kersenteler Twan van den Berg (Foto: André van der Linden)

'Net als vroeger, struif met de Ujese Zwarte'

Uden - "Door de suikers bakt de pannenkoek snel aan", vertelt Mari van de Wijst, maar na 38 jaar in de keuken te hebben, de kok van Sint Jan natuurlijk wel hoe je een heerlijke kersenpannenkoek bakt, al heet het vandaag 'struif met Ujese Zwarte.'

Échte Ujese Zwarte, want zijn net geplukt in Uden bij D'n Kersepluk. "We bestaan tien jaar en willen dit vieren door de oude Ujese mensen in contact brengen met de Ujese kers", vertelt kersenteler Twan van den Berg. "Vroeger werd De Ujese Zwarte veel gebruikt in struif omdat het een klein kersje is dat je makkelijk mee kunt bakken."

'Lekker!'
Makkelijk bakken is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar kok Mari maakt wel handig kersenpannenkoeken die er heerlijk uitzien én al lekker ruiken. De bewoners van Sint Jan smullen even later. "Eentje is niet genoeg!", lacht een liefhebber en Bertje Dekkers begint ook al aan zijn tweede pannenkoek. En óf hij de Ujese Zwarte nog van vroeger kent. "Twaalf meter hoog waren de bomen. Ik stond bovenop een ladder met 42 sporten!" Nee, Bertje had ginne skrik. "Ik was een echte klauteraar. Ik joeg ook de eekhoorns uit de bomen zodat ze beneden gevangen konden worden." Maar dat was weer een ander baantje voor de boerenzoon.  "Kersen plukken was leuk werk", weet Bertje nog en hij kreeg in dienst 'zeven dagen landbouwverlof' om thuis te gaan plukken. "We kregen een dubbeltje per kilo en ik plukte 100 kilo op een dag. Ja, dan moest je wel doorwerken en we maakten lange dagen!"

Weck
Na anderhalve struif met kersen, heeft Bertje toch genoeg gehad. "We mochten bij het plukken zoveel kersen eten als je wilde,  je moest er niet teveel eten, want dan kreeg je buikpijn."
Gelukkig kon je de Ujese zwarte ook goed bewaren. "We maakten de kersen ook altijd in en als ze na vijf jaar uit de weckfles kwamen, kon je ze nog goed eten."

Wie ook de Ujese Zwarte wil proeven is welkom bij D'n Kersepluk aan de Torenweg 2 in Uden. Zie ook www.kersepluk.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>