Logo mooiuden.nl
Peter Verhagen en Hiltja Hoff helpen een Udense dame met haar vraag.  | Fotonummer: b0a186
Peter Verhagen en Hiltja Hoff helpen een Udense dame met haar vraag. (Foto: André van der Linden)

'De mensen vinden afval scheiden een goede zaak!'

Uden - "Hebben jullie ook zakjes voor in de GFT-bak?", vraagt een mevrouw. Nee, daarvoor moet ze naar een échte winkel, in de pop-up winkel van de gemeente wordt alleen informatie over de nieuwe afvalinzameling gegeven. Of is het ook een klaagbank? "Nee, hoor! Mensen vinden afval scheiden een goede zaak!"

Tekst & foto André van der Linden

"Er was er eentje die vond het helemaal niks: 'ze hadden het gewoon bij het oude moeten laten!'", vertelt 'winkelier' Peter Verhagen. "Maar de mensen zijn vooral positief. Ze scheiden ook al langer afval. Ze gaan nu nog meer scheiden."
De Udenaren hebben voortaan een extra kliko voor papier. Plastic verpakkingen, blik en drinkkartons mogen in de plastic afvalzak zodat er voor het restafval nog maar een kleinere kliko nodig is. "De GFT heet voortaan GFT+E omdat er ook etensresten in mogen", vertelt Hiltja Hoff van de gemeente Uden. "Daar krijgen we veel vragen over. Kleine botjes mogen er in. Ook koffiefilters en taart.
Ook een klein beetje papier mag in de GFT+E kliko, weet Peter ."Niet te veel, maar een stukje krant op de bodem waar het vocht in kan trekken, dat mag wel. Of in de zomer mottenballen in de container hangen tegen de maden. En lavendel of klimop, dat vinden maden ook niet fijn."

Zijlader
De nieuwe kliko's worden voortaan geleegd met een 'zijlader'. "Mensen vragen zich af hoe dat moet als hun auto langs de weg staat", vertelt Hiltja. "De ophalers zetten de kliko's de eerste keer na het legen terug op de plek waar ze graag willen dat je de kliko's aanbiedt."
Het omruilen van de oude met de nieuwe kliko's heeft bij sommige adressen wel wat vertraging opgelopen. "Deze adressen hebben hierover per brief nieuwe informatie ontvangen", weet Peter. "Mensen die een verkeerde kliko hebben gekregen, komen hier ook vragen of ze hem om kunnen ruilen. Ja dat kan. In januari is er een omruilronde."

Behoefte
Er zijn nog véél meer vragen en de pop-up winkel wordt dan ook druk bezocht. "Honderd mensen per dag en het zijn vooral ouderen", weet Hiltja. "De jongeren zoeken de antwoorden zelf wel op het internet." Maar de pop-up winkel in de Passage, voldoet aan een behoefte. "Als er iets groots in Uden gebeurt en er zijn veel vragen, dan is dit een goed idee. Mensen lopen tijdens het winkelen makkelijk naar binnen."
Het grote doel is natuurlijk dat er steeds minder restafval in de verbrander in Moerdijk terecht komt. "De kliko zou nog kleiner kunnen", lacht Hiltja. "Maar dat mag Arbo technisch niet. Dan moet de inzamelaar teveel bukken."

De pop-up winkel is tot en met vrijdag 8 december geopend

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>