Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: 76e5b0
Foto: André van der Linden

Gemeente Uden wint Nationale Autodeel Award 2017

Uden - Gemeente Uden heeft de Nationale Autodeel Award 2017 gewonnen voor haar autodeelconcept Uden Duurzaam op Weg. Dit is gisteren bekend gemaakt op het Symposium Autodelen, georganiseerd door Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. De Award beloont initiatieven van gemeenten om het autodelen te stimuleren.

De gemeente Uden wint de Award omdat ze samen met Area en IBN in september dit jaar 14 elektrische deelauto's in Uden heeft geïntroduceerd, die medewerkers, bedrijven en inwoners mogen gebruiken. Daarvoor werd door de drie initiatiefnemers de coöperatie 'Uden Duurzaam op Weg' opgericht.

Jeroen Smarius, voorzitter van de coöperatie: "Ik ben erg trots op het winnen van deze Award. Met Uden Duurzaam op Weg hebben we een mooie samenwerking gerealiseerd met onze partners Area en IBN. We hopen dat in de nabije toekomst meer bedrijven zich aansluiten bij de coöperatie. Samen kun je echt veel meer."

De elektrische deelauto's worden al volop gebruikt voor zakelijke reizen door medewerkers van de drie organisaties. Momenteel vindt er een pilot plaats onder een groep inwoners. In 2018 krijgen alle inwoners van Uden de mogelijkheid om de elektrische auto's te gebruiken.

Wethouder duurzaamheid, Matthie van Merwerode: "Het winnen van deze award is een mooie opsteker voor iedereen die bij het deelauto-initiatief betrokken is. Een landelijke erkenning dat wij op de goede weg zijn om Uden energieneutraal te maken, en door deze aanpak met minder auto's de mobiliteit binnen de gemeente borgen. Voor mij als wethouder reden om het deelautoproject versneld over heel Uden uit te rollen."

Oordeel jury
De jury vindt het deelautoconcept Uden Duurzaam op Weg een groot initiatief voor een relatief kleine gemeente. Veel lof ging naar de unieke combinatie van de coöperatieve aanpak, de betrokkenheid van inwoners en ondernemers, de sociale impact en het goede voorbeeld door het eigen wagenpark te delen met inwoners en te kijken of ondernemers aan kunnen sluiten bij de coöperatie. Een bijzonder vernieuwend initiatief voor een gemeente met een lage stedelijkheidsgraad, aldus de jury.

In totaal waren vijf gemeentes genomineerd voor de Nationale Autodeel Award 2017: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Uden en Wageningen. Het is voor de tweede keer dat de Award wordt uitgereikt, in 2016 kwam gemeente Den Haag als winnaar uit de bus.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>