Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: 7a7420
Foto: André van der Linden

'Het grootste orkest van Uden'

Uden - 'Het grootste Orkest van Uden' treedt zondag 29 april op in Markant Uden samen met de bekende trompettist Eric Vloeimans. Wie wil, mag meespelen en ook kinderen zijn welkom, zélfs als ze nog nooit op een muziekinstrument gespeeld hebben. "We willen zoveel mogelijk mensen muziek laten maken én daar plezier in laten hebben!"

Tekst en foto André van der Linden

Plezier in muziek maken, is er al snel, weet 'koperdocent' Willem Pluk. "Ik gaf van de week een workshop met kinderen en hun ouders. Na 20 minuten speelden ze allemaal 'I feel good' van James Brown op een blaasinstrument! Niet het complete liedje, maar er kwam geluid uit en ze hadden samen de grootste lol. Dan heb je al iets bereikt."

Honderden blazers
Toch maken veel kinderen géén muziek en om de drempel naar een instrument te verlagen, bundelen muziekschool Music Fun en Muziekvereniging De Eendracht hun krachten in het project 'het Grootste orkest van Uden'. "Hartstikke leuk om zo mensen aan het muziek maken te krijgen", meent Hein Ceelen. "Eric vloeimans is wel wat gewend, maar als we honderd blazers bij elkaar brengen, is dat voor hem ook heel bijzonder om mee te spelen."

Herintreders
Zondag 29 april zijn het voor de pauze de kinderen die het eerste blaasconcert van hun leven geven. Na de pauze zijn de muzikanten met wat ervaring aan de buurt om mee te blazen met het harmonieorkest van De Eendracht en Eric Vloeimans, ook als je al jaren niet meer gespeeld heb. "Muziek verleer je niet snel", weet Hein Ceelen. "Bij De Eendracht maken we het mee dat kinderen bij ons komen en dat de ouders ook weer gaan beginnen, want die hebben vroeger ook weleens wat gespeeld. Het grootste orkest is een leuke manier om ze weer aan de gang te krijgen."
De blaascultuur in Uden heeft wat veren gelaten. "Vroeger waren er 18 blaasorkesten nu nog maar een paar", vertelt Hein Ceelen. "Toch hebben we bij De Eendracht niks te klagen. Kinderen komen op proefles en ze vinden het leuk: het muziek maken en het samenspelen. Ze brengen weleens een vriendje of vriendinnetje mee, die ziet dat en begint ook!"

Doorgaan!
Willem Pluk is al bij een heleboel scholen in Uden langs geweest. "Ik demonstreer trompet, trombone en saxofoon en ik geef uitleg over het concert. Er zijn al veertig kinderen die geen muziek kunnen maken, maar het nu gaan proberen. We gaan geen stukken van Mozart instuderen, maar hippe popliedjes met ondersteuning van ervaren muzikanten van De Eendracht. En na de pauze zien de kinderen Eric Vloeimans. Kijk eens wat je kunt bereiken als je doorgaat met je blaasinstrument!"

Kinderen en volwassenen die mee willen doen met het grootste orkest van Uden, kunnen zich aanmelden via info@muziekschoolmusicfun.nl. Deelname is gratis!

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>