Logo mooiuden.nl
  | Fotonummer: d4814b

'We zijn niet alleen chauffeur, maar ook luisterend oor'

Uden - Begeleid Vervoer Uden is een club die mensen die slecht ter been zijn of niet meer in staat zijn met het openbaar vervoer te reizen tegen een laag tarief vervoert naar voorzieningen, winkels of familie en vrienden. "Uit onderzoek blijkt dat veel mensen gebaat zijn bij onze organisatie, maar dat ze niet van ons bestaan af weten", vertelt voorzitter Ton Mooij (foto links). Tijd voor DeMooiUdenKrant om daar verandering in te brengen.

Ton Mooij (69) kwam zo'n 20 jaar geleden in Uden wonen. Als hobby rijdt hij graag auto en motor en zo kwam hij via via bij Begeleid Vervoer Uden (BVU) terecht. Ton: "We hebben momenteel tien chauffeurs die allemaal (auto)rijden als hobby hebben. Ons ledenbestand bestaat uit ongeveer 150 mensen, die we van a naar b vervoeren en ook, indien nodig, begeleiden op de route door bijvoorbeeld het ziekenhuis tot de balie van de betreffende arts. Een groot deel van de leden zijn oudere mensen met mobiliteitsproblemen en verstandelijk gehandicapten, maar eigenlijk is iedereen die niet met het openbaar vervoer kan reizen en te weinig geld heeft voor de taxi bij ons welkom."

Onkosten dekken
De chauffeurs, veelal gepensioneerden, rijden de leden overdag of 's avonds naar hun bestemming en brengen ze eventueel ook weer naar huis. "Veel ritten gaan naar het ziekenhuis, de huisarts, Eigen Herd of bijvoorbeeld de kapper", vertelt Ton. Een rit kost slechts 0,40 euro per kilometer, om de onkosten van de chauffeur te dekken. Bij ritten die korter zijn dan 10 kilometer betaalt men een minimum ritprijs van 4 euro. Het eerste half uur dat de chauffeur bij een afspraak moet wachten is gratis, daarna betaalt men 2,50 euro voor elk aangebroken uur. Een lidmaatschap bij BVU kost 12,50 euro per jaar.

Sociale functie
Negen van de tien leden van BVU zijn erg eenzaam en zien uit naar het ritje, vertelt Ton. "We zijn niet alleen chauffeur, we zijn ook een luisterend oor. De meeste leden kennen alle chauffeurs en kletsen hen de oren van de kop. We vervullen een sociale functie en dat maakt het werk voor de meeste chauffeurs extra leuk."

Nieuwe chauffeurs
BVU is op zoek naar nieuwe chauffeurs die het leuk vinden om op vrijwillige basis ritten te rijden in Uden en de nabije regio. Zij doen dat in hun eigen auto en zijn verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Ton: "Ook zijn we dringend op zoek naar een secretaris die voor een paar uurtjes per week onze centralist bij kan staan. Hij of zij hoeft geen chauffeur te zijn en zal onder andere vergaderingen voorbereiden, notuleren en brieven schrijven."

Bel voor meer informatie op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur naar (088) 3742570 of naar 06 14342814. Ook nieuwe leden die zich willen aanmelden kunnen hier naartoe bellen.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037612&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9813293&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037610&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiuden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>